Hoe werkt een zonnepaneel?tekening-uitleg-panelen

Zonnepanelen (of fotovoltaïsch paneel) bestaan uit siliciumplaten die licht omzetten in elektrische stroom. Door gebruik van halfgeleiders ontstaat een gelijkspanning van ongeveer 0,5 volt. Door verschillende cellen met elkaar te verbinden wordt de spanning opgevoerd tot zo’n 24 volt. De spanning die een zonnepaneel opwekt is gelijkstroom. Een omvormer zorgt er voor dat dit wordt omgevormd naar 230 volt wisselstroom.

Energie opbrengst

Het vermogen van zonnepanelen (PV) wordt uitgedrukt in watt-piek (Wp). Dat is het piekvermogen dat bij optimale zoninstraling – dus recht onder de zon bij helder weer midden op de dag – zou kunnen worden opgewekt. Na nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht gaat de overheid er nu (maart 2014) van uit dat in de Nederlandse praktijk de jaaropbrengst van een PV-systeem gemiddeld 875 kWh per kWp bedraagt. De populairste zonnepanelen hebben een piekvermogen van zo’n 250 Wp. Per stuk leveren deze zonnepanelen dus zo’n 220 kWh aan energie per jaar.

Materiaal

Zonnepanelen zijn meestal gemaakt van siliciumplaten. De wijze waarop het silicium is verwerkt bepaald de kwaliteit van het paneel. We kunnen drie type zonnecellen onderscheiden:

  • Monokristallijn: de cellen van een monokristallijn paneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Monokristallijne panelen hebben het hoogste rendement per oppervlakte dan de andere type zonnecellen. Deze panelen zijn duurder, maar geschikter voor kleinere oppervlakten.
  • Polykristallijn: de cellen van een polykristallijn paneel bestaan uit meerdere grove kristallen. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een goed rendement.
    Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keus.
  • Amorf: panelen bevatten geen kristallen maar poeder. Dit maakt het paneel zeer buigzaam. Amorfe zonnepanelen geven het minste rendement van de drie. De prijs ligt wel een stuk lager, maar deze zonnecellen zijn minder geschikt voor toepassingen in zonnepanelen.

Wat levert Eviax?

Als organisatie hebben we gekozen voor Polykristallijne panelen vanwege de gunstige prijs vs een goed rendement. Alle panelen die we leveren bestaan uit 60 cellen en leveren een maximale stroom van 240Wp (Wattpiek) tot 260Wp, afhankelijk van het paneel.
We leveren panelen van BYD en Yingli Solar.

logo BYD logo_yingli