Wat is een omvormer?

omvormer van smaEen omvormer heeft een relatief simpele taak, namelijk het omzetten van gelijkstroom -afkomstig van zonnepanelen- naar wisselstroom of wisselspanning.
Bij net gekoppelde omvormers (gekoppeld aan het lichtnet) is dit wisselstroom. Bij stand-alone-omvormers die een eigen net voorzien van elektriciteit is dit wisselspanning. Deze omvormers slaan hun teveel aan energie op in batterijen of accu’s.

Typen omvormers

We kunnen vijf verschillende typen omvormers onderscheiden.

  • Paneelomvormer: Elk zonnepaneel beschikt over zijn eigen omvormer.
  • String-omvormer: Een string van panelen (meerdere panelen die in serie liggen) heeft een omvormer.
  • Multi-string omvormer: Meerdere strings van panelen beschikken over een omvormer.
  • PC-centrale omvormer: Deze omvormer kan stroom omzetten in netspanning. Het formaat van dit type omvormer is gelijk aan een middelgrote tot grote koelkast.
  • Hybride omvormer: Meerdere typen omvormers vallen binnen deze klasse. Een omvormer kan geschikt zijn voor opslag van energie of kan energie ontvangen uit meerdere bronnen (bijvoorbeeld: windturbine & zonnepanelen).

Het vermogen van een omvormer kan lopen van een paneelomvormer van 300 tot 15.000 Wp voor een pv-centrale.

Werking van een omvormer

omvormer van growattDe werking van een omvormer voor zonne-energie is gebaseerd op de eigenschappen van zonnecellen. Een omvormer dient zich in te stellen op het hoogste vermogen dat op elk moment beschikbaar is.
Het maximale vermogen is de hoogste opbrengst van het product van spanning (Volt)en stroom (Ampère), ook wel Maximal Power Point (MPP) genoemd. De elektronica dient zich dus daarop af te stemmen. Een omvormer berekend telkens opnieuw wat het maximaal haalbare stroompunt is.