300 zonnepanelen bij Auto Smeeing

300 zonnepanelen liggen er sinds kort op het dak van Auto Smeeing aan de Koningsweg te Soest.
Het is een nieuwe dimensie aan het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf.

Auto Smeeing Soest heeft de afgelopen jaren stap voor stap werk gemaakt van een steeds milieuvriendelijker bedrijfsbeleid. Niet alleen met de afvoer van oliën, smeer- en reinigingsmiddelen, het beperken van milieubelastend transport- en verpakkingsmateriaal, maar ook door energiebesparende LED-verlichting in de kantoren en werkplaatsen.
Het bedrijf heeft inmiddels vijf laadstations voor elektrisch aangedreven auto’s, vijf elektrisch aangedreven bedrijfswagens.
Vorige week werden er maar liefst 300 zonnepanelen op het dak van het bedrijf aan de Koningsweg 14 geplaatst.

Directeur Robert Smeeing overwoog dit laatste al een jaar of vier. ‘Ik vind dat je niet alleen maar moet praten over duurzaamheid, maar er gewoon werk van moet maken. Dat we nu zonnepanelen op ons dak hebben is dan ook eigenlijk niet meer dan logisch. Leuk is natuurlijk wel dat we met het aantal van 300 in Soest het bedrijf zijn met de meeste zonnepanelen op het dak, en dat we in Nederland de autodealer zijn met het grootste zonnedak.’

 

Keuzes maken

Via het technische installatiebureau ETB Binnen en Buiten viel de keuze al snel op het in Soest en Amersfoort gevestigde bedrijf dat zich heeft toegelegd op de zakelijke markt. ‘Met de adviseurs had ik meteen een goede klik,’ zegt Smeeing. ‘Omdat ze direct concreet waren met hun informatie over kosten en opbrengsten en ons zwart op wit toezegden letterlijk al het werk uit handen te nemen bij de toewijzing van de subsidie. Bijzonder is ook dat ze de panelen relatief snel konden monteren waardoor we daar een minimum aan overlast van hadden.’
De energieopbrengst van de panelen bij Auto Smeeing bedraagt 64.000Kw/h per jaar. Dat is wat gemiddeld 20 privéhuishoudens jaarlijks verbruiken.
Naar verwachting heeft Auto Smeeing de investeringen binnen 7,5 jaar terugverdiend.