Toepassing van zonnepanelen op platte daken

iFIX geplaatst op plat dak

De trend van duurzaamheid en duurzame energie blijft onophoudelijk in het nieuws.
Onze overheid heeft als doelstelling dat in 2020 ten minste 14% van alle energie duurzaam moet worden opgewekt.
De discussie over hoe deze energie op een verantwoorde manier opgewekt dient te worden, is ook relevant. Zonne-energie, windenergie en andere mogelijkheden.
Voor de opwekking van zonne-energie wordt vaak gekeken naar de particuliere markt, de zakelijke markt is echter zeker zo aantrekkelijk.
In uw directe omgeving staan, duizenden vierkante meters platte daken die ogenschijnlijk ideaal zijn voor de opwekking van zonne-energie, maar is dat ook zo?
Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig en behoeft enige toelichting.

Tijdens de realisatie van de eerste generatie industrieterreinen zijn de bedrijfsgebouwen uitgevoerd volgens de toen geldende normen.
In deze normen was zeker geen rekening gehouden met extra last (gewicht van de zonnepanelen).
Later zijn deze normen wel aangescherpt, maar vaak alleen rekening houdend met de invloed van water, wind en sneeuw.
Voor de toepassing van zonne-energie, is het van belang om te weten hoeveel extra gewicht er gedragen kan worden door de dakconstructie.
Onze filosofie daarover is om de extra ballastering voor het dak en de constructie zo laag mogelijk te houden.

Uit onderzoek is gebleken dat in veel gevallen de stalen constructies niet toereikend zijn om vol te leggen met zonnepanelen. Dit wordt veroorzaakt door het gewicht aan PV-panelen inclusief de extra ballast om het systeem te zekeren tegen invloed van de wind.
Met deze wetenschap zijn de engineers van Voestalpine aan de slag gegaan en hebben een product in de windtunnel ontwikkeld. De resultaten zijn door testinstituten kritisch beoordeeld en voorzien van goedkeuringsrapporten.

Het iFIX montage systeem is het resultaat van deze ontwikkeling.
De montage platen zijn aerodynamisch van vorm, worden in serie gelegd en zijn zeer gemakkelijk te installeren.
Omdat de wind weinig tot geen grip heeft op het systeem en het gewicht verspreid wordt over het oppervlak, is er weinig extra ballastering nodig om het systeem te zekeren.
Dit scheelt in belasting van het dak, maar ook op de gehele constructie van het gebouw.
Voor bestaande situaties is dit systeem de oplossing voor het installeren van zonne-energie! Uiteraard gelden dezelfde voordelen ook voor nieuwbouwpanden!